Itališkas dorado su pesto. Būtinai išbandykite!
Ingridientai:
* Dorado (ar kitos baltos žuvies) 2 vnt.;
* Alyvuogės 100-150 gr.;
* Vyšniniai pomidorai 10 vnt.;
* Baziliko kelių šakelių;
* Alyvuogių aliejus 1-2 val. šaukštai;
* Sauso baltojo vyno apie 100 ml.
Pesto:
* Pušies riešutai 70 gr.;
* Parmezano 70 gr.;
* Bazilikas (kai kuriuos žalumynus galima pakeisti petražolėmis, rukola) 100 gr.;
* Alyvuogių aliejus (kai kuriuos galima pakeisti vynuogių aliejumi) 150 ml;
* Žiupsnelis druskos.
Marinatui: alyvuogių aliejaus, česnako, čiobrelių, druskos, juodųjų pipirų, itališkų žolelių.
Paruošimas:
1. Paruoškite pesto. Pušies riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Susmulkinkite žalumynus, o parmezaną sutarkuokite smulkia tarka. Visus ingredientus sumalkite virtuviniu kombainu, palaipsniui pildami alyvuogių aliejų. Įberkite druskos pagal skonį.
2. Nuplaukite ir nusausinkite žuvį popieriniu rankšluosčiu. Ant jo padarykite išilginius pjūvius. Aptepkite alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.
Į vidų įsmeigti kelias čiobrelių šakeles ir į 4 dalis supjaustytas česnako skilteles. Žuvį galima papildomai apibarstyti sausomis itališkomis žolelėmis. Žuvį suvyniokite į foliją arba maistinę plėvelę ir palikite 1 valandai marinuotis kambario temperatūroje.
3. Paimkite tinkamo dydžio indą. Į keptuvės dugną supilkite vyną.
4.Pomidorus supjaustykite į 4-6 dalis ir sudėkite į formą. Išbarstykite alyvuoges ir baziliko lapelius. Ant viršaus uždėkite žuvį. Taip pat galite lengvai apšlakstyti baltuoju vynu ir alyvuogių aliejumi.
5. Indą uždenkite folija ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. 40 minučių. Atidarykite foliją, įjunkite grilio režimą ir kepkite žuvį apie 5 minutes. Tada išimkite ir aptepkite žuvį storu pesto sluoksniu ir palaikykite orkaitėje dar 5-10 minučių. Patiekite patiekalą karštą, jei įmanoma, su traškiais čiabatos skrebučiais.