Patarimai

Kokį baziliką rinktis: žalią ar violetinį? Jūs nustebsite sužinoję, ką slepia šie kvapnūs lapai!

Žaliasis bazilikas populiarus Europoje: Italijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Bulgarijoje. Šiose šalyse jį dažniausiai deda į salotas, šaltus užkandžius ir, žinoma, į kepinius. Virėjai vertina augalą dėl vėsaus mėtinio-pipirinio aromato ir gaivinančio subtilaus skonio.

Bazilikas – pagrindinis itališko pesto padažo ingredientas. Žali lapai puikiai dera su pomidorais ir sūriu. Į karštus patiekalus baziliką deda pačioje gaminimo pabaigoje, priešingu atveju jis greitai praranda savo subtilų aromatą. Derinyje su petražolė, peletrūnu, čiobreliu ir mėta bazilikas gali tapti kvapios puokštės pagrindu daugeliui europietiškų patiekalų iš žuvies ir paukštienos.

Violetinio baziliko aromatas žymiai sodresnis ir grubesnis. Bet tai ir daro jį nepakeičiamu prieskoniu Kaukazo ir Azijos virtuvių patiekalams! Baziliku gardina bet kokią mėsą, paukštieną, daržoves, sūrius. Kaukaze prekyboje jūs retai sutiksite žaliąjį baziliką. Violetinis bazilikas labiau tinka dėti į karštus patiekalus, ypač džiovintas.

Uzbekistane ir Azerbaidžane pliko stulbinančią aromatingą arbatą su baziliku, kuris, pridėjus citrinos griežinėlių, įgauna švelniai rožinę spalvą. Žaliasis bazilikas šiam veiksmui jokiu būdu netinka!Gėrimą vartoja būtinai karštą, su vaisiais ir saldumynais.

Bet visgi yra pagrindinis skirtumas! Mokslininkai mano, kad violetinis bazilikas naudingesnis sveikatai. Už savo sodrią spalvą jis turi dėkoti antioksidantams antocianams. Purpuriniai lapai reguliariai juos vartojant apsaugo organizmo ląsteles nuo vėžio.

Related Articles

Leave a Reply

Close